Barf of brokken?

Wij voeren onze honden vers rauw vlees in de vorm van KVV, karkassen, vleesbotten, restjes groenten, ei en zure zuivelproducten. Dit om de simpele reden dat een hond een carnivoor is en ik nog nooit een wilde hond of wolf met een pannetje en een butaan-kookstel heb gezien of graan heb zien dorsen. Gebit, maag en darmen van de hond zijn ingesteld op vlees, en niet op granen of andere bijproducten.

Geëxtrueerde brokken zijn in mijn optiek een gemaksproduct voor de consument/eigenaar gelijk aan cornflakes, cruesli of alle gemak in een pak producten van Nest.., Unile… etc. Wij mensen gedijen ook beter op verse groente en fruit en trachten Mc Donalds te beperken tot een minimum, toch? Maar wat als je nu, door wat voor een reden dan ook, (tijdelijk) aangewezen bent op droogvoer? Op vakantie neem ik altijd een bus Darf Vol Bites mee voor de zekerheid. Tot op heden heb ik altijd en overal een slager of supermarkt bereid gevonden om vlees(botten) gratis of voor een zacht prijsje aan te bieden, zelfs in Nigeria! Dus bij het droogvoer hebben onze honden op vakantie of uitje altijd vlees, ei en gekookte groente van het buffet etc.

Darf Vol Bites komen het dichtst bij vers vlees, de productie van het vlees- en bloedmeel gebeurd in eigen beheer van de fabrikant en is biologisch. Naar mijn idee het beste alternatief. Mocht je kiezen voor een ander merk, let erop dat het koud geperst is, geen granen/mais/rijst bevat en geen chemische conserveringsmiddelen of andere toevoegingen.

Geëxtrudeerde brokken (verhit) kunnen nooit tegelijkertijd met verse voeding gegeven worden! Het verteringsproces verloopt anders, met buikpijn, overgeven, diarree tot mogelijk gevolg. Daarbij zitten deze brokken vaak vol met granen, mais, zetmeel of rijst waar je veel voor betaalt en je hond weinig aan heeft en van die vieze grote pindakaas smurrie van neerlegt. Er komt uit wat je er in stopt 😉 .

Barf met KVV (Kant en klaar vers voer) is makkelijk: Maak wat ruimte in je vriezer, bestel bij de leverancier en haal de avond ervoor het vlees voor de volgende dag uit de vriezen en laat het ontdooien. Smakelijk eten! In principe heeft je hond hier genoeg aan mits je KVV hebt waar tenminste 4 calciumbronnen (bv. Kip, konijn, rund, geit) in zijn verwerkt. Of zorg voor verschillende smaken/samenstellingen.

Barf (Los vlees, bot, organen, groente etc) wordt iets ingewikkelder. Een goede leverancier kan je helpen met het samenstellen van een maandmenu als je wilt. Hier kun je een rekenhulp vinden voor de gemiddelde samenstelling van de behoefte van je hond op Barfplaats, een forum waar alles over Barf te vinden is. Let erop dat een opgroeiende pup meer eiwitten en minder calcium nodig heeft dan een volwassen hond. Dus de eerste 4-5 maanden meer vlees (paard, rund, kip) dan bot of wat extra geitenyoghurt, eitje etc. Zo ziet het er ongeveer voor je pup van 4-5 kilo nu uit:

  • Hoeveelheid: 7% van 5 kilo = 350 gram per dag / 2450 gram per week, 4 verschillende calcium/vlees bronnen per 6 weken.
  • Rauw vleesbot/karkassen 35% : 122gr p/dag (waarvan 50% bot en 50% vlees)
  • Groentes 10% : 35gr p/dag
  • Orgaanvlees 20% : 70gr p/dag
  • Spiervlees 35% : 123gr p/dag

Aan te vullen met vette vis, ei, yoghurt, kefir gedroogde snacks etc.

Kijk goed naar je hond en blijf voelen, als je de ribben bijna niet meer kunt voelen geef je teveel, als ze zonder dun laagje te tellen zijn, mag je hond echt wat meer hebben. Liever te dun dan dik, overgewicht belast de gewrichten en algehele gezondheid!

Gezondheid
Vlooien en teken

Er gaan veel negatieve verhalen de ronde over meerdere chemische anti-vlo en teek middelen/merken. Waar of niet waar, aangedikt of niet, als het niet echt medisch noodzakelijk is zou ik ze mijden. Een gezonde hond, emotioneel en fysiek in balans, zal sowieso minder last hebben van parasieten dan honden met een lagere weerstand. Mocht je hond een parasieten magneet zijn ondanks dat ze kiplekker in haar velletje zit, dan zou je biergist/knoflook en geranium/witte tea tree/neem olie kunnen gebruiken. In het voorjaar iedere dag een kwart/half teentje knoflook geperst door het eten gedurende 3 weken en dan 2 pauze weken, kan al goed helpen. Ga je naar het bos of hei, spray je hond in dmv een verstuiver met genoemde oliën. Deze moet je met water, een emulgator en ev. een vachtverzorgings product mengen en zo kun je je hond beschermen en verzorgen. Ook biergist tabletten zouden helpen tegen vlooien en teken, net als foliumzuur bij mensen tegen muggen.

Liever een keer een teek, dan mogelijk een hond met toevallen of leverbeschadiging….

Titeren/Enten

De pups worden bij ons door middel van een serologisch onderzoek getest op antistoffen met 7-8 weken. Dit noemt men titeren. Door wat bloed af te nemen kan de dierenarts bepalen in hoeverre de pup tegen alle ziektes een weerstand heeft meegekregen (en beschermd is) van de moeder. Dit doe ik omdat bij het eerste nest van Bliksem is gebleken dat alle pups een giga weerstand hebben meegekregen die wel tot 16 weken in stand is gebleven. Alle entingen die dan binnen die periode van materialen bescherming worden gegeven, worden teniet gedaan door de aanwezige antistoffen en hebben dus geen zin. De nieuwe eigenaren krijgen van mij dan ook een titer schema mee op basis van de eerste titer bepaling. Ofwel om te bepalen of de 1e enting is aangeslagen, ofwel om te bepalen wanneer de maternale bescherming niet meer afdoende is en er geënt moet worden.

AIs alles uiteindelijk goed is, dan kan er ook een tijdsduur aan gekoppeld worden wanneer de pup terug moet komen voor een nieuwe titer. Dit hoeft niet specifiek 1 jaar te zijn, soms kan de pup/hond wel langer beschermd zijn! Hier lees je in grote lijnen over het hoe en wat over de titer.

Waarom een titer? De dragende stof van de entingen lijken steeds vaker de oorzaak te zijn van diverse soorten kanker, epilepsie en andere (neurologische) aandoeningen. Hoe minder de hond hiervan binnen krijgt, hoe kleiner de kans dat hij er ziek van kan worden. Daarbij kun je jezelf afvragen waarom onze kinderen wel voor hun leven beschermd zijn na enten en een hond niet!? Kijk op deze facebook pagina voor meer informatie en dierenartsen die dit doen.