Feiten en fabels….

Geen enkele hond is hypo-allergeen, ook de Labradoodle en Barbet niet. Zo dat is dat! Boute uitspraak tussen alle marketing verhalen, nietwaar?

Maar waarom reageren allergische mensen dan soms minder of niet op het CAN f1 eiwit wat aanwezig is in de huidschilfers en speeksel van een specifiek ras? Hier is tot op heden geen wetenschappelijke verklaring voor. Integendeel, Esmeralda Krop, onderzoekster bij het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS), heeft samen met Diergeneeskunde studente Doris Vredegoor en de afdeling Dermatologie van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren onderzoek gedaan. De uitkomst was opmerkelijk: “In tegenstelling tot wat iedereen verwachtte, blijken hypoallergene honden niet minder, maar juist méér allergenen te produceren dan ‘normale’ honden”.

Wat is het dan wel? Ik zelf ben vanaf mijn vroege jeugd allergisch voor alles wat een vacht heeft; achter een koets rijden/fietsen? Ik nieste gelijk zo erg dat ik niet meer kon sturen. Cavia’s bij vriendjes thuis? Ik gierend het huis uit. Ja, ik ben allergisch en ja het is in de loop der tijd minder geworden. Ik groei er blijkbaar langzaam enigzins overeen. Maar dat ik dacht aan een hond toen mijn gezin het voorstelde, wenste en smeekte? No way, de hele dag ziek in mijn eigen huis zitten zeker….

Nu hebben we een Labradoodle (Beau) en een Barbet (Bliksem) en ik kan ze knuffelen, snuffelen en met ze spelen zonder dat ik er merkbaar last van heb. Mijn huid reageert ietwat rood en gezwollen wanneer speeksel van de hond in aanraking komt met een krasje op mijn huid, maar dat is het enige. Wat ik nooit gedacht en verwacht had, wij hebben honden! Ze liggen zelfs op mijn bed en ik heb er geen last van!

Er zijn dus hondenrassen die bij sommige mensen weinig tot geen allergische reacties geven; de Barbet, Poedel, Labradoodle etc. zijn daar voorbeelden van. Misschien doordat de vacht, net als bij de mens, doorgroeit en minder frequent loslaat waarbij er huidschilfers losraken? Wellicht is er een andere factor actief die als een katalisator werkt op het CAN f1 eiwit waarvan de wetenschap nog geen weet heeft?

Feit blijft dat hypo-allergene honden niet bestaan, verminderd allergeen wel! Mocht je met een allergie kampen en willen weten of de Barbet een optie zou kunnen zijn? Kom bij ons vrijblijvend snuffelen en knuffelen! Maak een afspraak en ik zorg ervoor dat de honden schoon zijn van “andere” allergenen, zodat je rustig kunt ervaren of het ook voor jou werkt. Geen hond en geen mens is immers hetzelfde…

Barbet labradoodle perro de agua español hypo-allergeen hypoallergeen verharen retreiver knjv lagotto romagnolo portugese waterhond Ierse waterspaniel Cao d’Aqua Portuguese